Eira on nähnyt maailman ja Mellunhirven muuttuvan

"Kukat ja ympäristön siisteys ovat minulle tärkeitä"

Eira Alanko-Ralli on se tyylikäs eläkeläinen, joka laittaa kukkasia Mellunhirven eri paikkoihin. Hän jaksaa myös muistuttaa ohjeilla asukkaita. "Ympäristön siisteys on minulle tärkeää ja kukkien hoito on harrastus numero yksi. Ja noudatan itse siisteys- ym. sääntöjä ja toivon, että muutkin tekisivät niin", sanoo Eira.

Miten jaksat huolehtia kukista ja siisteydestä koko taloyhtiössä? Miten muut asukkaat ovat reagoineet?

"Eipä ole kiitetty, jos ei moitittukaan. Joskus joku on sanonut kukkapenkistäni ja ruusuistani kiitokset", kertoo Eira. Hän on tyytyväinen siitä, että useasta portaasta on löytynyt muitakin kukista kiinnostuneita henkilöitä. Nämä "kukkavastaavat" ovat laittaneet portaiden eteen nyt keväällä 2015 kauniita keltaisia narsisseja.

 

Samassa asunnossa yli 40 vuotta

Eira on melkein alkuperäinen Mellunhirven asukas. Hän muutti miehensä Kallen kanssa kolmostaloon v.1974. Siinä he ovat asuneet yli 40 vuotta. Samassa pihapiirissä ovat kasvaneet myös pojat Mikko ja Heikki. Molemmat ovat jo aikuistuneet ja perustaneet oman perheen. Heikki asuu edelleen Mellunmäessä.

"Nyt kahden pojan muutettua pois kotoa olemme miehen kanssa kahdestaan. Seuranamme on myös kissa ja akvaariokalat. Ja tietysti silloin tällöin on isoäitiä ilahduttamassa ruskeasilmäinen hurmuri 1,5 vuotias pojanpoika Matias", sanoo Eira.

 

Pitkä ura yrittäjänä

Ennen eläkkeelle siirtymistään Eira Alanko teki pitkän uran yrittäjänä. Hänellä oli 27 vuotta kemikalio- ja kauneusalan yritys Kontulan kosmetiikka. Sitä ennen hän toimi 10 vuotta Noirossa Max Factor –tuotteiden maahantuonnissa.

"Parasta yrittämisessä oli itsenäisyys ja vapaus. Sai itse päättää ja nauttia onnistumisesta ja kärsiä myös itse omat mokansa." Eira muistaa hyvin myös 1990-luvun laman. "Asiakkaat loppuivat lähes kokonaan. Ihmiset säikähtivät ja tulivat varovaisiksi. Kosmetiikkaa ei ostettu. Pelastukseksi tulivat käden työt eli erilaiset kasvo-, käsi- ja jalkahoidot. Tässä ajassa on paljon 90-luvun laman piirteitä. Toivottavasti tästä noustaan."

 

Miten lisää työpaikkoja?

Nyt eduskuntavaalien alla kaikki puhuvat työpaikkojen lisäämisen puolesta. Mitkä ovat Eira Alangon kokemuksen mukaan tärkeimmät esteet, etteivät pienyrittäjät palkkaa lisää väkeä?

"Pienyrittäjän alv-prosenttia alemmaksi. Nyt se on 24 %. Kauneudenhoitoalalla tehdään paljon työtä käsillä antaen erilaisia hoitoja aivan samaan tapaan kuin esim. hierojat. Hierojat eivät kuitenkaan maksa alvia."

"Toinen asia on, että raja milloin alvia ryhdytään maksamaan voitaisiin korottaan vaikkapa 30 000 euroon. Uskoisin, että moni pienyrittäjä uskaltasi sen jälkeen palkata lisää väkeä".

 

Luonnonläheisyys ratkaisi

"Mellunmäki tuntui näin maalla varttuneena heti läheiseltä. Kun näimme tämän pihan, se ratkaisi asian", muistelee Eira päätöstä ostaa osake Mellunhirvestä. Eira on syntynyt ja kasvanut nuoruusvuotensa Etelä-Pohjanmaalla Teuvalla.

Eira muistelee kaiholla Mellunhirven alkuaikoja. "Mellunhirven asunnot olivat pääasiassa omia osakkeita ja kanssakäyminen oli luontevaa. Tutustuin moniin vanhempiin hiekkalaatikon reunalla ja leikit olivat rauhallisia verrattuna nykyaikaan."

 

"Peräänkuulutan yhteisöllisyyttä"

Eira peräänkuuluttaa yhteisöllisyyttä; että otettaisiin kantaa asioihin ja osallistuttaisiin. "Yhteisöllisyys oli parhaimmillaan v. 2008 kun vietimme yhtiön 40v. juhlia. Oli lapsille oma pöytä ja pomppulinna, ruokailimme teltassa parkkipaikalla. Haitarimusiikki soi. Ilta vietettiin grillillä laulun merkeissä", muistelee Eira.

"Ymmärrän sen, että maailma muuttuu ja nuorisonkin käyttäytyminen muuttuu. Mellunhirven asukaskantakin on nykyään kirjavaa, joka on toisaalta rikkaus. Toivoisin kovasti, että myös maahanmuuttajat osallistuisivat esim. talkoisiin jolloin kotoutuminen helpottuisi ja yhteisöllisyys lisääntyisi."

 

Risto Kauppinen
department-retroactive