Mellunmäen ainoa talkkari on talkkari myös vapaa-ajallaan

Vuosia sitten Yllätunturintie yhden asukas ojensi Tuomo Kekille hatun jossa luki ”Suomen paras talonmies”. ”Totta kai minä olen ylpeä tästä puoliksi leikkimielellä annetusta tunnustuksesta. En kuitenkaan ole rohjennut pitää hattua useinkaan päässäni.

Mellunmäen ainoa talkkari on 
talkkari myös vapaa-ajallaan

Mellunhirven I-rapussa asuva Tuomo Kekki on tiettävästi ainoa talonmies Mellunmäessä. Takavuosina heitä oli parikymmentä. Hän on toiminut talkkarina jo 35 vuotta Yllästunturintie yhdessä ja Yllästunturinkuja yhdessä. Eikä 63-vuotiaalla monitoimimiehellä ole vielä aikomustakaan jäädä eläkkeelle.

Sen lisäksi epävirallisen talkkarin tai ”avulias aatun” rooli jatkuu Mellunhirvessä. As Oy Mellunhirven hallituksen puheenjohtaja Yaroslav Bilyk kuvailee Tuomoa seuraavasti. ”Me kysymme häneltä aina neuvoa ja mielipidettä, jos tarvitsee tehdä jotain, mistä ei ole paljon kokemusta. Hän on sellainen henkilö, joka aina auttaa.”

Mistä moinen auttamisen halu? ”Tykkään työstäni ja toisten auttamisesta. Minulle talkkarina saa soittaa milloin tahansa pienissä tai suurissa asioissa. Mottonani on ollut, että toista ei saa jättää pulaan. Ja miksen auttaisi yhtenä Mellunhirven asukkaana ja osakkaana pienissä asioissa kuten lampun vaihdossa, auton renkaiden vaihtamisessa tai peräkärryn lainaamisessa.”

Ja sana kulkee. ”Kiva jos pystyy auttamaan toista. Ja on tekemisessä mukana myös ammattiylpeys. Se että kun ryhtyy tekemään, ja että se myös onnistuu.”

Vähän  pidemmällä pinnalla

” Vähän pidemmällä pinnalla” otsikoi Helsingin Sanomat Tuomo Kekkiä ”Työn sankari” – palstalla miehen täyttäessä 60 vuotta pari vuotta sitten. ”Talkkarin  hommassa on kanssakäymisessä hyvin erilaisten ihmisten ja tilanteiden kanssa. Kun antaa toisen ensin purkaa mielensä ja sitten rauhallisesti paneutuu asiaan, kyllä ne asiat siitä korjaantuvat” , toteaa Tuomo Kekki, jota uskalletaan lähestyä vaikka puheessa vilahtelevat usein myös voimasanat. Siihen on totuttu. Vihainen ei mies ole.

Talonmiehen työssä joutuu ja pääsee käyttämään monia erilaisia työvälineitä lumilingosta lähtien. Tärkeimmät ovat kuitenkin taskulamppu, ruuvimeisseli ja Letherman –työkalu. Työskentelyä ei ole pahemmin haitannut edes se, että lapsena Tuomo Kekki menetti oikean käden sormensa, yhtä lukuun ottamatta.

Sormet meni

”Olen karjalaisen evakon poika Punkalaitumelta. Kun kotona raivattiin uutta peltoa kannot poistettiin kantopommeilla. Ja enkös minä yhtenä parin muun pojan kanssa ryhtynyt leikkimään kantopomminallilla. Se räjähti käsiin ja neljä sormea meni. Olin silloin 12-vuotias.”

Se oli kova isku, mutta pani yrittämään enemmän ja kehittämään käden taitoja puuttuvista sormista huolimatta. ”Aikuisena monet eivät ole edes huomanneet vuosikausiin puuttuvia sormiani ja saattavat kysyä, mitä sinulle nyt on tapahtunut.”

Kekin mielestä Mellunhirvessä asiat ovat aika hyvin mallillaan. Mitä nyt lapset joskus innostuvat pieneen ilkivaltaan. ”Kyllä minä silloin siitä sanon. Talkkari on talkkari myös vapaa-ajallaan.” Tuomo Kekki on sitä mieltä, että lasta ei oikeastaan voi syyttää, jos lapsi tekee jotain laitonta. Vanhemmat eivät ole silloin opastaneet lasta tarpeeksi.

”Ja kyllä lapset tottelevat, jos jotain sanon heille. Lapset ovat oppineet tuntemaan minut ja tulevat muutenkin juttelemaan.”

Toivomuksia Mellunhirven asukkaille? ”Talkoot ovat hyvä juttu. Valitettavasti niissä käyvät vain samat henkilöt. Sen lisäksi voisi useammin olla pihajuhlia ja kokoontumisia ilman talkoovelvoitteita – vaikkapa nyyttikesti periaatteella. Istuttaisiin pienissä ryhmissä ulkona ja juteltaisiin niitä näitä. Lisäisi yhteisyyttä ja viihtyvyyttä.” 
 
Teksti ja kuva: Risto Kauppinen

 

 

 

 

 

Tuomo Kekki
department-retroactive