Pitkän tien kulkenut Yaroslav on tyytyväinen uussuomalainen

"Meidän taloyhtiö on paras taloyhtiö koko Mellunmäessä", sanoo Yaroslav Bilyk.

"Suomi on paras maa lapsiperheille. Kaikki on tehty lapsia varten. Täällä on myös tasa-arvoisuus. Sinä voit olla esim. siivooja mutta silti sinua arvostetaan ja kunnioitetaan. Näin ei ole joka maassa. Ja tietysti puhdas luonto on hieno asia Suomessa", luettelee Yaroslav Bilyk Suomen ja suomalaisuuden hyviä puolia. Ja hänellä on vertailukohtia.

Yaroslav (28 v.) on asunto-osakeyhtiö Mellunhirven hallituksen jäsen. Hän on syntynyt Ukrainassa, Ternopilin kaupungissa. Hän on naimisissa, vaimo on myös ukrainalainen. Lapsia on kaksi, Makar (4v) ja Matviy (2,5v), molemmat pojat ovat syntyneet Suomessa. Asunnon Yaroslav osti Mellunhirvestä v. 2010.

Hän on tyytyväinen taloyhtiöön ja asuinympäristöönsä. "Mellunhirvi on lapsiystävällinen asuntoyhtiö. Ja taloyhtiössä on ystävälliset asukkaat. Kaikki kulkuyhteydet ja palvelut ovat lähellä; metro, bussi, kauppa, apteekki, päiväkoti, koulu."

"Uudet asukkaat ovat aina tervetulleita. Meidän taloyhtiö on paras taloyhtiö koko Mellunmäessä" , kiteyttää Yaroslav.

 

"Suomessa on liian hyvä sosiaalisysteemi"

Taloyhtiöstä hän ei löydä moitittavaa, mutta pyydettäessä Suomesta kylläkin. "Minun mielestäni täällä on liian hyvä sosiaalisysteemi. On aika paljon työttömiä ihmisiä, joita ei kiinnosta eikä haluta mennä töihin, koska he tietävät että sossu maksaa avustusta ja tukea. Miksi silloin pitäisi mennä töihin."

"Ja ilmasto-välillä sää liian kylmä ja kesä liian lyhyt. "

 

Työn perässä Suomeen

Yaroslav muutti Suomeen kahdeksan vuotta sitten - työn ja paremman elintason takia. Aivan kuten sadat tuhannet muuttivat Suomesta Ruotsiin 1960-1970 –luvuilla.

"Tulin Suomeen lokakuussa 2006 työn takia. Onneksi minulla oli kaveri, joka suositteli minua esimiehelleen. Sain työsopimuksen, jonka perusteella sain myös työoleskelulupa."

"Ukrainassa olin töissä mainostoimistossa. Palkka oli alle 100 euroa kuukaudessa. Olin 20-vuotias eikä raha riittänyt mihinkään. Valtio ei auttanut ja vanhemmat eivät olleet niin rikkaitä että olisivat voineet elättää minutkin."

 

Töitä löytyy jos on halua

Yaroslav on töissä Heinon Tukussa, osaston hoitajana. Työpaikka on hänelle kolmas Suomessa kahdeksan vuoden aikana.

"Voisin sanoa, jos sinä olet maahanmuuttaja ja sinulla on sujuva suomen kieli, olet ahkera ja haluat saada työpaikan - ei ole mitään estettä saada se. Tämän tiedän omasta kokemuksesta, kun olin ensin siivousalalla, sitten vartiointialalla ja nyt varastonalalla."

"Ja vielä auttaa paljon, jos sinulla on kavereita, jotka tarvittaessa voivat suositella sinua ja alkuvaiheessa auttaa kieliasioissa."

 

Suomen kieli opittava mahdollisimman pian

Yaroslav puhuu hämmästyttävän hyvää suomea, kun muistaa että hän on ollut Suomessa vasta kahdeksan vuotta. Muuttaessaan Suomeen hän puhui vain venäjää ja englantia.

"Alkuvaiheessa en pystynyt ymmärtämään sanakaan suomalaisten puheesta. Oli kuin tulpat korvissa. Ensimmäisessä työpaikassa oli työkavereina vanhempia naishenkilöitä, jotka eivät osannut englantia olenkaan. Minulla ei ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin ottaa suomi-venäjä -sanakirja mukaan töihin ja näyttää tarvittavat sanat. Pikku hiljaa olen oppinut sen jälkeen kun on kuullut saman sanan sata kertaa."

"Kotona olen oppinut koko ajan uusia sanoja. Sitten löysin suomen kielen kurssit - iltaisin kaksi kertaa viikossa. Siellä opin hieman kielioppia. Kuuntelin joka paikassa mitä kukin puhuu ja miten sanat muodostuvat- ja yritin muistaa."

"Kahden vuoden jälkeen osasin jo sen verran suomea, että välillä jouduin jo tulkiksi työpaikalla. Työssä oli paljon ulkomaalaisia, jotka osasivat vain venäjää. Tulkkina olo oli kyllä hyvää harjoitusta minulle."

Vaatekeräys Ukrainan sodasta kärsineille

Yaroslav kantaa huolta kriisin tai sodan keskellä olevista ukrainalaisista. "Tällä hetkellä minun kotimaassani on sota. Paljon sotilaita ja siviilejä on kuollut. Heillä oli perhe, pieniä lapsia ja ne tarvittavat apua. Ukrainan valtio kyllä auttaa jonkun verran, mutta se ei ole riitä. Maassa on kova inflaatio, hinnat korkeat. Jos esimerkiksi perheessä on kolme lasta, isä kuollut, työtön äiti, koti palanut, elämä on tosi vaikeaa."

"Itselläni on kaksi pientä lasta ja tiedän mitä se on. Siksi kerään muutaman muun Suomessa asuvan ukrainalaisen kanssa lasten vaateita. Lapset ovat meidän seuraava sukupolvi ja lapsille pitäisi antaa niin hyvää kuin mahdollista. Itse en ollut rikkaasta perheestä. Kuitenkin muistan, että vanhemmat säästivät omista ostoksistaan ja tarpeistaan. Kaikki oli minua ja siskoani varten."

 

Keräys jatkuu

Yksi pakettiautollinen käytettyjä lasten vaatteita lähti Ukrainaan ja Kiovaan vuoden 2014 lopulla. Sieltä vaatteet on jaettu Itä-Ukrainassa sodasta kärsineille perheille.

"Tiedän mitä on köyhyys. Voisin sanoa, jos joku täällä Suomessa sanoo, että hän on köyhä - en oikein usko. Ukrainalaista ja suomalaista köyhyyttä ei pysty edes vertailemaan. Kukaan ei halua nähdä nälkäisiä lapsia."

"Toivon että kriisi Ukrainassa loppuu pian. Enkä halua, että syntyy toinen Gaza.Toivon, että mr. Putin rauhoittuu pian. EU:n täytyy tehdä enemmän töitä, muuten kriisi vaikutta vielä enemmän EU:n jäsenmaiden talouteen."

 

Risto Kauppinen
department-retroactive